Az érzéki szakaszban (2.)
Az ingereket közvetlenül az érzékszervek fogják fel, és két csoportja képezhető. Az első csoport, a külvilágból érkező jelzések befogadására alkalmasak, a második a szervezet belsejéből érkező ingerek felfogására szolgál. Mindegyik egy-egy meghatározott ingerféleség felfogására alakult ki.
Ennek a megértési mechanizmusa a következő: a környezeti energiát hordózó inger ingerületté alakul át, majd idegpályákon keresztül jut el a kérgi központba, ahol tudatosul a hatás, és értelmezést nyer. Az emberi érzékelésnek vannak alsó és felső küszöbei, amelyeket, átlépő ingereket az ember önmagában már nem képes felfogni. Az érzékenységnek az a változását, amelynek során érzékszerveink alkalmazkodnak a rájuk ható ingerek megszokottól eltérő intenzitásához, adaptációnak nevezzük.
Tudat alatti észlelés: A szelektív észlelési mechanizmusok aktív elkötelezettséget és gondolkodást kívánnak a fogyasztóktól. A tudat alatti észlelés témája évek óta foglalkoztatja az elméleti marketingszakembereket. Az érvelés szerint a marketingesek burkolt, tudatküszöb alatti üzeneteket rejtenek el a reklámokban vagy a csomagoláson. A fogyasztókban ezen üzenetek jelenléte nem tudatosul, mégis hatnak magatartásukra.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.